donderdag 22 november 2012

One Hit Wonderland: Noir Désir - Le vent nous portera



                                   Noir Désir – Le vent nous portera


De band


Noir Désir is een Franse groep actief van 1983 tot 2010. Gedurende die periode waren ze één van de populairste rockbands in Frankrijk, met verschillende albums die meer dan een miljoen keer over de toonbank gingen, maar buiten Frankrijk scoorden ze slechts deze ene hit. Muzikaal gezien ligt ‘Le vent nous portera’ niet helemaal in het verlengde van het oeuvre van Noir Désir, dat over het algemeen iets steviger rockt. “l’ Homme pressé” is hier een goed voorbeeld van. Hun laatste album, ‘Des visages des figures’, waar ook deze ene grote hit op staat, is echter een stuk rustiger dan het vorige werk. Dit album kwam trouwens uit op 11 september 2001, een dag die we ons allemaal nog wel herinneren…

Het meest opvallende aan de band is jammer genoeg een gebeurtenis uit 2003. Op een dronken avond in een hotel in Vilnius, Litouwen, kwam het tot een ruzie tussen zanger Bertrand Cantat en zijn toenmalige vriendin (Marie Trintignant), waarbij hij enkele rake klappen uitdeelde. Enkele dagen later bezweek ze aan haar verwondingen. Cantat werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar, waarvan hij er 4 effectief moest uitzitten. Na zijn vrijlating kwam er nog wel een korte poging om de band, die nooit gesplit was tijdens zijn gevangenschap, nieuw leven in te blazen, maar in 2010 hielden ze er dan toch definitief mee op.

(nog een klein weetje voor zij die Gouden Palm-winnaar Amour van Michael Haneke gezien hebben, hoofdrolspeler Jean-Louis Trintignant is de vader van Marie Trintignant...)


Het nummer

‘Le vent nous portera’, de eerste single van ‘Des visages des figures’, bereikte onder andere de eerste plaats in de Italiaanse hitlijsten, de derde plaats in Frankrijk en de zevende plaats in België. Het nummer is geschreven in samenwerking met Manu Chao, die ook een deel van de gitaarlijn inspeelde.




 Corneel

2 opmerkingen:

  1. Super mooi lied vind ik dat :-) blij dat het op jullie blogje ook zijn weg vindt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt Ine. Positieve commentaren doen ons altijd goed. We hopen dat je het hier wat interessant vindt.

    BeantwoordenVerwijderen