maandag 27 januari 2014

Cd-review: The Dead Color - The Dead Color

Dankzij een programma dat fan is van een regio waar we zelf geen fan van zijn, lag vorig jaar de prerelease van de titelloze debuutplaat van het Belgische The Dead Color in onze bus. We hadden Cyanide al enkele malen gehoord en goedgekeurd in select, dus keken uit naar wat de rest van de cd van deze electropoppers zou geven.

De opener Wasteland is een echte sfeerschepper. Je voelt je, met vage invloeden van Front 242, echt in dat “wasteland”.Blackness is dan weer een echt ten toon spreiden van hun internationale klank. Ik zou zelfs durven zeggen dat deze song anthem-capaciteiten heeft (het zou ons dan ook niet verbazen mocht dit single nr 2 zijn). Dat kan live niets anders dan een bom zijn

De tweede single van de plaat, Places, begint met een beat die zo van Röyksopp zou kunnen zijn, maar ook de zanglijn zou dat kunnen. Dit alles echter zonder een kopie te zijn. Het stemgeluid blijft duidelijk herkenbaar. Driver en Reds zijn twee meer middelmatige songs. Het internationaal karakter met Belgisch tintje blijft aanwezig. De “synthsolo” met spoken word erover aan het einde van Driver en de gesamplede stem in Reds vormen leutigheden in deze songs.

Na instrumentale interlude TDC, volgt Cyanide. De eerste single kan wat ons betreft bij beste Belgische songs van het jaar gerekend worden. Dit electro-anthem belooft veel mooie meezingmomenten komende festivalzomer. Dat staat een beetje in contrast met Synthia Rhodes dat de minste song is van het album. Het nummer is niets meer dan een standaardsong opgebouwd rond een standaardriedeltje dat naar onze smaak ook nog onnodig lang duurt. Je kan van een debuut dan ook moeilijk verwachten alles even sterk overkomt. 

Een volgend lichtpuntje is Bruce/48KB. Waar TDC eerder aanvoelt als een interlude, is Bruce/48KB een duidelijk op zichzelf staande, instrumentale song. Lower Shields kan je niet echt afsluiten “On A Bombshell” noemen, maar is wel een mooie elektronische ballad. Rustig uitbollen na een intens feestje, anders kunnen we het niet noemen.

Conclusie is dat het debuut van The Dead Color zeker de moeite waard is. Deze sterke plaat maakt hen een Belgische band waar we voornamelijk deze zomer veel van verwachten. Hun muziek is waarschijnlijk het best te vergelijken met Röyksopp maar dan met duidelijke Belgische invloeden. Eens wat anders dan indiebandje nummer 385 dat verdacht veel lijkt op The Van Jets en/of Freaky Age, twee bands die wij al niet echt verdenken van bijster veel originaliteit. Het wordt uitkijken naar deze mannen ergens ten velde op een festival deze zomer.

Aroen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten