dinsdag 6 november 2012

Concertverslag: Iceland Airwaves 2012 (deel 1)

Algemene introductie

Dit is het eerste deel uit onze vijfdelige reeks over het muziekfestival Iceland Airwaves. Velen van jullie hebben wellicht nog nooit over dit festival gehoord en misschien is het tijd om daar iets aan te veranderen.  Rolling Stone magazine noemt Iceland Airwaves "the hippest long weekend on the musical calendar". De festivalorganisatoren omschrijven het als volgt: "It's 4 a.m. You've been to five cool clubs, seen ten great beands, made fifteen new friends and fallen in love for twenty times. You're tired, you're wired. You're ready to find a bed. You're ready to find the afterparty. You can't believe you're here. You're already making plans to come back next year. And guess what? It's still Day One." Marketingtalk denk je dan, maar de ervaring leert ons dat de waarheid daar heel dicht bij ligt.

Het festival is ontstaan in 1999 toen luchtvaartmaatschappij Icelandair in een hangar op de luchthaven een dag lang enkele concerten organiseerde en daarvoor internationale artiesten en journalisten voor uitnodigde. Dat bleek goed mee te vallen en sindsdien is Airwaves uitgegroeid tot een internationaal gebeuren dat vijf dagen duurt en festivalgangers van over de hele wereld aantrekt.


Die festivalgangers kunnen ook heel wat bands zien en ontdekken (daarover meer in deel vier van deze reeks) maar ook het land zelf ontdekken. Zo kan je er voor kiezen om aan sightseeing te doen overdag en 's avonds de concerten meepikken. Je kan je dagen ook volledig muzikaal invullen door naast het officiële programma, zo'n 250 optredens, de zogeheten off-venueshows aan te doen. Voor wie denkt dat deze shows wat mindere kwaliteit en kwantiteit bieden heeft het mis. Zo zagen wij Ólafur Arnalds, Boy, Sóley, Of Monsters and Men, For a Minor Reflection en dergelijke op enkele van die 450 (!) off-venueshows. Maar over die optredens lees je meer in deel 3 van deze reeks.


Na de verschillende concerten kan je direct naar je verblijfplaats gaan, maar wij kunnen toch aanraden de stad in te duiken om te feesten in de vele cafés in Rekjavík. Vooral op vrijdag en zaterdag kunnen we u verzekeren dat die afterparties de moeite waard zijn. Je krijgt ook geregeld de kans de verschillende artiesten beter te leren kennen aangezien ze veelal ook feestend de nacht ingaan. Zo kwamen wij, toevallig, terecht op de Of Monsters and Men afterparty en leerden enkele van hen kennen.

Iceland Airwaves was een heel leuke ervaring die we iedereen kunnen aanbevelen. We vonden het nogal moeilijk om de sfeer samen te vatten in geschreven woorden, dus kunnen we u aanbevelen om de onderstaande documentaire, geregisseerd door Gudjón Jónsson in opdracht van Icelandair, over Airwaves te bekijken.




Aron

3 opmerkingen:

  1. Heyy Erin, it's daniel from the hostel! google translate working just fine hehe, when's part 2 coming up?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We all hope you like it and that google translate keeps everything understandable.

    BeantwoordenVerwijderen