zondag 11 november 2012

Iceland Airwaves deel 3: De offvenueshows




Nadat we Iceland Airwaves eerder al inleidden en een verslag brachten van enkele bands, lijkt het ons nu tijd om het concept van de off-venueshows even uit te leggen. Er zijn er zo'n 450 en dat zijn 200 optredens meer dan het officiële programma te bieden heeft, je kan dus zeggen dat deze shows een groot onderdeel zijn van Iceland Airwaves.

U vraagt zich misschien af waar deze optredens doorgaan. Het antwoord op deze vraag is even eenvoudig als geniaal: overal waar het kan. Als er plaats genoeg is voor een PA en een band, dan is er plaats voor een off-venueshow. Zo was er een off-venueshow op een locatie waar slechts vijf mensen toegang toe kregen. Je hoeft niet echt over een hoge intelligentie te beschikken om te weten dat deze optredens heel erg gegeerd waren. Wijzelf raakten slechts een keer binnen voor een  band waar nog nooit iemand, wij ook niet, van gehoord had. Toch kon je, als je geluk had, naar Ólafur Arnalds en Sóley gaan kijken op deze locatie.

Andere off-venueshows vinden dan weer plaats in de verschillende cafés en restaurants in Reykjavík. Daar kan je naar vrijwel alle bands gaan kijken die ook deel uitmaken van het officiële programma en nog veel meer. Want zoals jullie wellicht weten is IJsland een erg muzikaal land, er zijn zoveel bands dat je je begint af te vragen of er überhaupt wel een IJslander is die geen instrument speelt en dus geen band heeft. Een simpele rekensom leert ons zelfs dat er zo geen IJslanders zijn. De rekensom besparen we u hier, maar de conclusie is wel dat vrijwel iedere IJslander jonger dan 35 in een band speelt.

Ook de verschillende hostels in de stad organiseren enkele concerten, en niet alleen voor de gasten. Zo heb je KEX hostel, een tot hostel omgebouwde koekjesfabriek die, in samenwerking met de Amerikaanse radiozender KEXP Seattle concerten organiseert die dan live uitgezonden. In het begin konden we de moed nog opbrengen om naar die hostel, ver van alle andere locaties te stappen, maar na twee dagen hebben we het opgegeven aangezien er altijd zo veel volk staat dat je niets van de optredens kan zien en het dus de moeite niet is om telkens zo ver te stappen. Ook in onze eigen hostel, Downtown Hostel, konden we genieten van enkele optredens, aangezien Of Monsters and Men op het laatste moment heeft afgezegd, moesten we het doen met enkele minder bekende IJslandse en andere bands, maar die waren toch allemaal de moeite waard. Zo zagen we de Noorse band Philco Fiction bezig in onze hostel (zie foto) waarover meer in het volgende deel uit deze reeks.

Voor de rest heb je nog andere speciale off-venueshows. Zoals die in het Nordic House, waar alleen Noordse bands een akoestische set mogen spelen. Een erg mooie locatie, ietwat buiten het stadscentrum, waar de verschillende bands ook even de tijd nemen om wat over hun muziek te spreken.

Al deze optredens zijn bovendien gratis, dus als je naar Iceland Airwaves wil gaan, hoef je geen festivalticket te kopen om van de sfeer te kunnen proeven. Je kan evengoed een reisje naar IJsland maken en genieten van de verschillende optredens in cafés, hostels en andere locaties. Het volgende deel uit deze reeks zal handelen over de muzikale ontdekkingen die we deden op Iceland Airwaves. U zal kunnen lezen over FM Belfast, Agent Fresco, Vigri, Lára Runars, Mammút, Gudrid Hansdottir, en anderen.

Aron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten