dinsdag 15 januari 2013

One Hit Wonderland: Split Enz - Message to my girl


Split Enz – Message to my girl (1984)




Spreken van een one-hit wonder klopt hier dan wel niet helemaal (het nummer bereikte nog in het Verenigd Koninkrijk, noch in Amerika de hitlijsten), toch is Split Enz een groep die vooral dankzij deze ene, wondermooie single in het collectief geheugen zal gegrift blijven in onze contreien. De perfecte popsong, een betere omschrijving past niet bij het nummer.



De Nieuw-Zeelandse band (naar aanleiding van een tour door Australië veranderden ze hun groepsnaam van ‘Split Ends’ naar ‘Split Enz’, een verwijzing naar hun moederland), actief van 1972 tot 1984, bestond voornamelijk uit de broers Neil en Tim Finn. Neil, de jongste van de twee, werd pas lid in 1977 ter vervanging van de toenmalige gitarist, nadat hij kort daarvoor het voorprogramma van de band verzorgd had. Later groeide hij evenwel uit tot de belangrijkste songschrijver van de band.

Ze begonnen als een originele, progressieve folkrockband, maar gaandeweg evolueerden ze steeds meer richting de pure popmuziek. Deze evolutie ging door na het einde van de band in 1984 (ze stopten omdat Tim Finn de band verliet om zich op zijn solo-carrière te richten), toen Neil Finn Crowded House oprichtte. Met deze band ging hij verder de poprichting in, en slaagde hij er in een prachtige carrière uit te bouwen, met wondermooie hits als ‘Weather with you’, ‘Don’t dream it’s over’ en ‘Four seasons in one day’. ‘Message to my girl’ dateert van de laatste jaren van Split Enz, en de richting die later ook met Crowded House zou uit gegaan worden is dan ook al duidelijk te horen.

Ook Tim Finn bleef dus actief in de muziek, en heeft ondertussen al een tiental solo-albums uitgebracht, met een aantal hits in zijn thuisland, maar hier in Europa eigenlijk opnieuw maar 1 grote hit, zijn debuutsingle ‘Fraction too much friction’.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten