donderdag 17 januari 2013

Discovery: CHVRCHES




BBC zette deze band op de vijfde plaats in hun 'Sound of 2013'-lijstje, en refereert in het tekstje op hun site onder andere naar Robyn en The Knife als invloeden. Het moet niet gezegd worden dat zulke links direct onze interesse opwekken, en inderdaad, na enkele beluisteringen denken ook wij dat er een mooie toekomst weggelegd is voor deze electropop-groep (denk ook nog aan dingen als Grimes enzo, als er dan toch vergelijkingen moeten gemaakt worden).


Ze mogen dan wel van Schotland afkomstig zijn, qua sound zou je ze eerder in het hoge Noorden situeren. Ze bestaan sinds 2011, en hebben ex-leden van onder andere Aerogramme en The Twilight Sad in de rangen. De reden waarom ze voor een 'v' in plaats van een 'u' in de groepsnaam kozen, is om verwarring te vermijden als je ze op internet zou opzoeken. Vorig jaar bouwde de band langzaamaan aan haar carrière, met onder andere een tour in het voorprogramma van Passion Pit, en lieten ze ook al enkele bij critici fel gesmaakte tracks op de wereld los. De opname in het Sound of 2013-lijstje zou dit jaar voor de echte doorbraak moeten zorgen.

De muziek

Energieke, scherpe synthlijnen, met de niet speciaal buitengewoon goede maar wel heel goed bij de muziek passende stem van zangeres Lauren Mayberry. Heel origineel is het allemaal niet meer natuurlijk, de synthpopgroepjes lijken de laatste jaren als paddestoelen uit de grond te schieten, maar goed, welke muziek is nog wel heel origineel vandaag, en daarbij, kwaliteit staat los van originaliteit natuurlijk. En goed is dit groepje zeker! Aanstekelijke popnummers, niet altijd even vrolijk van aard, maar toch zonder twijfel steeds mikkend op de dansbenen.

We zouden hier nog een hele dag kunnen blijven schrijven, maar het belangrijkste bij nieuwe muziek is natuurlijk dat je ze beluistert, dus hieronder sluiten we af met twee linkjes, het eerste is de recentste single 'The mother we share', het tweede de vorige single en meteen ook het eerste liedje dat de band op de wereld losliet, 'Lies'. Een eerste album zou nog dit jaar verwacht mogen worden, wij hopen alvast dat bijvoorbeeld Pukkelpop dit bandje niet aan zich voorbij laat gaan.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten