donderdag 24 januari 2013

Don't look back in anger: The Postal Service




Primavera Sound Barcelona, voor vele muziekliefhebbers hét ultieme festival, maakte, zoals je al kon lezen op onze facebookpagina, gisterenavond het grootste deel van de line up van 2012 bekend. Tientallen bands om duimen, vingers en meer van af te likken, waarvan misschien wel de meest verrassende naam die van The Postal Service is, die op donderdag 23 mei het festival zullen headlinen. Een band die nog maar 1 full-album op haar conto heeft, dat bovendien al dateert van 2003, als headliner op een groot festival? Daar hoort een woordje uitleg bij..


The Postal Service zou kunnen omschreven worden als een zogenaamde ‘supergroep’, bestaande uit producer Jimmy Tamborello, en Ben Gibbard, beter bekend als de zanger van het fantastische Death Cab For Cutie. Het plan om gezamenlijk in dit project te stappen kwam er nadat Gibbard een liedje (‘(this is) the dream of Evan and Chan’) ingezongen had op een album van Dntel, de groep waar Tamborello deel van uitmaakt.

De naam van de groep komt van de manier waarop ze hun songs schrijven, via de post dus. Tamborello creëerde de songs en nam er instrumentale versies van op, die hij vervolgens doorstuurde naar Gibbard, die ze dan op zijn beurt afwerkte en er de zanglijnen aan toevoegde. De Amerikaanse post (US Postal Service) was er aanvankelijk trouwens niet zo blij mee dat de band juist voor deze naam koos, en dreigde even met een proces wegens schending van hun merknaam, maar zo ver kwam het gelukkig uiteindelijk niet. De twee partijen onderhandelden er over, en uiteindelijk besloot USPS de dreiging in te trekken, op voorwaarde dat de band mee zou werken aan promotionele activiteiten voor de postmaatschappij en dat ze zouden optreden op hun jaarlijkse ‘National Executive Conference’.


Muzikaal gezien kunnen we de band niet beter omschrijven dan Death Cab For Cutie met wat extra electronische elementen. De zang uiteraard, maar ook de typische zachte, melancholische toon van die band blijft absoluut behouden, aangevuld met de iets vrolijkere en vooral vaak heel subtiele electronica-elementen van Tamborello. ‘Such great heights’ steekt er dan wel licht bovenuit op hun eerste (en tot nu toe nog steeds enige) album, maar ook liedjes als ‘The district sleeps alone tonight’ mogen er absoluut zeker zijn. Electropop van de bovenste plank! De voorbije tien jaar zijn er velen hen in dit genre gevolgd, maar hebben maar weinigen hetzelfde niveau gehaald als The Postal Service op hun album ‘Give up’.


Al sinds 2007 zijn er elk jaar wel weer geruchten dat ze nieuwe nummers aan het schriven zijn, of zelfs dat een nieuw album bijna af zou zijn, maar elk jaar opnieuw blijken die geruchten absoluut niet te kloppen. De verrassing was dan ook groot toen enkele dagen geleden de boodschap “The Postal Service 2013” op hun website verscheen. Of er ook een nieuw album volgt is dus nog niet bekend, maar een tour is dus alvast zeker wel al gepland. Primavera pakt er als eerste mee uit, maar we durven er heel wat op verwedden dat de band ook heel hoog staat op het verlanglijstje van Chokri M.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten