maandag 28 januari 2013

Don't look back in anger: The Jesus And Mary Chain




Vorige week hadden we het over The Postal Service, vandaag komt een andere Primavera-headliner aan bod in deze rubriek: The Jesus And Mary Chain!
Geen band van grote, commerciële successen, maar wel een van de meest invloedrijke bands van de laatste decennia, aangezien zij zo ongeveer aan de wieg van de shoegaze stonden. Muzikaal gezien is de band een perfect voorbeeld van het genre, dromerige, zachte zang boven een tapijt van gitaren, een waal of sound waarin de melodie toch allerminst uit het oog verloren wordt.

De band werd opgericht in 1983 door de broers Jimm en William Reid. Een van de doelen van de twee was anders klinken dan andere bands, dus begonnen ze te experimenteren met noise en feedback in hun nummers. De band begon langzaamaan op te treden, maar het eerste succes bleef een tijdje uit. In Schotland wou het maar niet van de grond komen, dus besloten ze uit te wijken naar Londen, om het van daaruit in Engeland eens te proberen. Al snel leverde dit succes op, platenbaas Alan McGee besloot de groep namelijk een platencontract aan te bieden nadat hij hen had horen soundchecken.

Debuutsingle 'Upside down' werd een van de meest succesvolle indie-singles van de jaren '80, en in 1985 was het dan zover, debuutalbum 'Psychocandy' lag in de rekken. Dit album mag terecht als een klassiekers omschreven worden, aangezien het nu nog steeds gezien wordt  als de voorloper van de shoegaze, en een van de belangrijkste invloedbronnen van bands die het genre later populair zouden maken, zoals My Bloody Valentine en Ride.
Op dat moment was Bobby Gillespie trouwens de drummer, die in 1986 de band verliet om 'Primal Scream', nog zo'n cultband uit die periode, op te richten en er als zanger aan het werk te gaan.


Een van de dingen waarvoor de band bekend (of misschien eerder berucht) was, was de live-show. Zeker in de beginperiode speelde ze een ultrakorte set, vaak minder dan 20 minuten, en dan ook nog eens met de rug naar het publiek. Niet zelden gingen hun optredens gepaard met vechtpartijen in het publiek, dat ook vaak flesjes naar het podium. Die problemen die bij hun optredens geregeld opdoken zorgden al snel voor een slechte reputatie van de band, die meer voor zulke feiten bekend kwam te staan dan voor hun muziek. Het werd zelfs zo erg dat ze in bepaalde Britse steden gewoonweg niet meer mochten optreden.


In de loop der jaren verdween dit agressieve karakter van de band gelukkig grotendeels, maar de straffe albums bleven wel komen. Wat ook steeds erger werd, was de rivaliteit tussen de broers Reid, die er uiteindelijk voor zorgde dat de band in 1999 splitte.

In 2007 besloten ze ondanks de strubbelingen tussen de twee de draad van The Jesus And Mary Chain weer op te pikken, Coachella kreeg de eer het eerste reünie-optreden van de band te mogen ontvangen. Geruchten over een nieuw album blijven sinds toen de ronde doen, of het er ook echt komt is vrij waarschijnlijk maar lang niet zeker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten