zaterdag 29 december 2012

De beste concerten, albums en meer volgens Maarten



Dit jaar hebben enkele kleinere bands het vel van 2012 moeten redden. Grotere bands (Bloc Party, Muse, Mumford and Sons, ...) lieten met hun laatste worp veel van hun pluimen, anderen (Editors, The National en - groot in Engeland - Biffy Clyro) blonken dan weer uit in niet ingeloste albumverwachtingen. Sigur Rós en Godspeed brachten gelukkig wel wat we gewend zijn, en uit enkele onverwachte hoeken (Borko uit IJsland, Mono uit Japan) kwamen bloedmooie platen.

Voor de eerste plaats was het enorm moeilijk kiezen, en laat ik maar benadrukken dat de eerste twee plaatsen onderling inwisselbaar zijn. De korte, intense aanslag op de ziel en het geweten van Perfume Genius is amper te vergelijken met de lang uitgesponnen krachttoer van een terug naar hun roots gaande Sigur Rós.

Top-10 albums 2012

1.       Perfume Genius - Put Your Back N 2 It

2.       Sigur Rós - Valtari

3.       Peter Broderick - Http://www.itstartshear.com

4.       Dry The River - Shallow Bed

5.       Godspeed You! Black Emperor - Allelujah! Don't Bend! Ascend!

6.       Exitmusic - Passage

7.       Miike Snow - Happy to You

8.       Mono - For My Parents

9.       Alt-J - An Awesome Wave

10.   Borko - Born To Be Free

 

Live

 

Een lijstje van optredens zou niet echt representatief zijn, gezien het iets te lage gehalte aan gigs die ik dit jaar heb bijgewoond. Waar ik wel vrij zeker van ben, is dat A Winged Victory For The Sullen (met voorbehoud van Sigur Rós in het Rivierenhof misschien, waar ik helaas niet bij was) het beste concert van 2012 op Belgisch grondgebied moet hebben afgeleverd. Meer overweldiging zou bijna crimineel zijn. Andere eervolle vermeldingen: Foo Fighters @ Pukkelpop, Miike Snow @ Pukkelpop en Exitmusic @ Vooruit.

 

Andere toppers

 

Enkele andere nummers verdienen nog even een virtuele prijs. Zo is de clip voor Fjogur Piano van Sigur Rós een visueel kabinetstukje dat iedereen fan gezien moet hebben. Single van het jaar is dan weer Passage van Exitmusic. Hun album haalt geen heel uur lang dit hoge niveau, maar de kracht (een mengeling van woede en wanhoop) die van dit nummer afspat blijft nog een tijdje nazinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten