dinsdag 4 december 2012

Discovery: Maria Coma

Maria Coma

Vandaag stellen we een jonge, beloftevolle Catalaanse artieste aan u voor, Maria Coma. Ze weet ons te bekoren met haar pianomuziek die de ene keer speels en vrolijk klinkt, de andere keer droevig en bombastisch overkomt. Na verschillende samenwerkingen met artiesten allerhande en het maken van soundtracks, is ze er eindelijk in geslaagd haar solocarrière uit de grond te stampen. Wat zijn wij daar blij om, want na slechts een luisterbeurt slaagde Coma er in ons te overdonderen met haar prachtige muziek.

Coma was heel jong toen haar interesse in muziek de kop op stak. Op zesjarige leeftijd begon ze met het aanleren van klassieke muziek, iets wat in haar huidige muziekstijl nog iets of wat doorschemert. Tien jaar later nam ze wat meer afstand van de klassieke muziek om zich wat meer toe te leggen op hedendaagse- en jazzmuziek. Dat ze een artistieke duizendpoot is, mag duidelijk blijken uit het feit dat ze een diploma audiovisuele kunsten achter de kiezen heeft. Ze regisseert zelf haar clips, zoals in het nummer "De Nit", en ze maakt zelf haar albumdesigns.



Maria Coma's carrière staat niet echt in de kinderschoenen. Het aantal muzikale samenwerkingen is legio en de zangeres is intussen al aan haar vierde cd, Magnólia, toe. Een album dat opgebouwd is rond Coma's pianospel en een diepere, volwassenere en meer cinematografische touch kent dan haar vorige werk. We zijn dan ook meer fan van dit nieuwe werk maar dat wil niet zeggen dat er geen pareltjes te vinden zijn in haar oudere werk. Zo komt het majestueuze 'Pobre Desig' uit haar vorige cd Linóleum.




Coma is, zoals we al zeiden een artistieke duizendpoot en ook haar muziek is heel uiteenlopend. Zo klinkt ze de ene keer speels en vrolijk, zoals in 'Tots el Colors'


De andere keer kiest ze dan weer voor iets meer tristesse zoals in 'Mil orelles'


Of waagt ze zich aan iets waarvan we eigenlijk niet weten hoe het te omschrijven zoals in 'Plom'


Wij houden alvast heel veel van haar muziek en hopen dat u dat ook zal gaan doen. Ons moet ze alvast niet meer overtuigen een kaartje te kopen als ze er in slaagt een optreden te versieren in België.

Aron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten