dinsdag 25 december 2012

De beste concerten van 2012 volgens Aron

15: Kap Bambino (FR) - Castello Pukkelpop


Een soort van elektronische postpunk, het ietwat agressievere broertje van Die Antwoord zeg maar. Niet dat  het bijzonder goed was, maar het was wel een optreden waarbij je van begin tot einde los kon gaan. Het enthousiasme van de ietwat gekke frontvrouw werkte aanstekelijk en wij hebben ons dan ook kapot geamuseerd. Vandaar een vijftiende plaats.



14: Exitmusic (US) - Vooruit (Gent)


De single 'Modern Age' schopte het hier al tot single van de week, en toen we hoorden dat ze twee weken later voor slechts 8 euro zouden optreden in de Domzaal van de Vooruit, moesten we er bij zijn. We kregen geen ongelijk en werden weggeblazen door de overweldigende storm die het drietal op ons los liet. Ook de filmisch aandoende nummers kwamen goed tot hun recht bij een live-performance.

Het verslag van dat optreden kan je hier lezen.

13: The Tallest Man on Earth (S) - Club Pukkelpop 

Ook de eerste keer dat we deze jonge Zweed aan het werk zagen. We kenden geen enkel nummer van hem en dachten plots, omwille van een of andere vreemde kronkel in onze hersenen, we moeten daar naar gaan kijken. Kristian Matsson wist ons met zijn folkachtige nummers te charmeren en vooral zijn erg schelle stem ging diep, heel diep, ze raakte de ziel. Hij kroonde zichzelf tussendoor tot de koning van Spanje en bewees dat je voor een goed concert niet veel meer nodig hebt dan een gitaar en een stoel.


12: Teitur (FO) - Minardschouwburg (Gent)


We lazen een interview in De Morgen met de jonge Faeroerder en zochten prompt zijn muziek op. We leerden dat hij twee dagen later in de prachtige Minardschouwburg in Gent zou optreden. We kochten meteen een ticket en trokken vol goede moed richting Gent. Teitur speelde in een uitverkochte Minard (zo'n honderd mensen) een heel tof concert. Hij schipperde tussen zijn piano en zijn gitaar en hing de comedian uit. Tussen de vele mopjes door speelde hij nog 'Louis Louis' als eerbetoon aan jazzmuzikant Louis Armstrong en sloot de set af door ter plekke een a-capellanummer te verzinnen.

Het verslag van dit optreden kan je hier lezen.

11: Guðrið Hansdóttir (FO) - Harpa Kaldalon (Reykjavík)


Alweer een Faeroerse artiest in deze lijst en voor ons een van de ontdekkingen van dit jaar. Guðrið Hansdóttir doet een beetje aan Feist denken en zingt in het Faeroers en Engels. Haar cover van The Cures 'Lovesong' bezorgd ons nog steeds kippenvel en alleen al daarom hoort ze in deze concertlijst. We hopen dat we deze artiest nog vaak aan het werk kunnen zien, liever vroeger dan later.




10: FM Belfast (IS) - Harpa Silfurberg (Reykjavík)

We hadden deze band al tweemaal aan het werk gezien in België, in de Singel in Antwerpen en in 'Madame Moustache', een of andere hip café in Brussel. Hoe onbekend ze in België ook mogen zijn, in IJsland behoren ze tot de top en dat hebben we geweten. Een volgestouwde zaal, vol uitzinnige, dansende en vrolijke mensen. FM Belfast bewees hiermee dat ze nog steeds kunnen waar ze goed in zijn. Dat is van elk optreden een waanzinnig leuk feestje maken.

9: Of Monsters and Men (IS) - Ancienne Belgique Club


Het eerste optreden van dit zestal dat we ooit zagen, en meteen ook het beste van de drie die we dit jaar zagen. Ze waren de week er voor nog maar net doorgebroken met 'Little Talks' en de club was dus goed volgelopen. Al bij de eerste noten van 'Dirty Paws' wisten we dat dit concert erg goed zou worden, en we kregen gelijk. We gingen voldaan naar huis met het verlangen hen nog eens aan het werk te zien. Helaas waren de andere keren (op Pukkelpop en op Airwaves) niet even goed. Op Pukkelpop kwam dat door het publiek dat alleen maar op 'Little Talks' zat te wachten, op Airwaves was het wel erg goed, maar hadden we het gevoel dat we het nu wel gezien hadden.

8: Boy (DE/CH) - Harpa Silfurberg (Reykjavík)


De twee dames uit Duitsland en Zwitserland konden ons al lange tijd bekoren met hun vrolijke deuntjes en na hun optreden in de Botanique gemist te hebben, kregen we een herkansing tijdens Airwaves. De twee dames lieten hun beste kant zien en speelden een heel mooi, intiem optreden. Ze blijken wel wat vergeetachtig te zijn, zo vergaten ze een setlist samen te stellen en, hoewel ze wel een drumstel bij zich hadden, waren ze vergeten de drummer in te pakken. Geen erg, het maakte het optreden alleen maar beter.

Het verslag van dat optreden kan je hier lezen.

7: Ólafur Arnalds (akoestisch) (IS) - Norraena Husid (Reykjavík)


De allereerste keer dat we Arnalds aan het werk zagen, en we hadden meteen plaatsen op de eerste rij, achter de pianovirtuoos zelf. Hij was wat kort van stof (zoals bij alle IJslanders, zijn ook zijn communicatieve vaardigheden niet helemaal ontwikkelt) en bracht ook maar een violist en een cellist mee. Hij speelde een akoestische set van om en bij het half uur en vooral het laatste nummer zal ons blijven heugen. Vlak voor de start van dat nummer verlieten de violist en cellist de zaal, zogezegd omdat ze niet langer konden blijven. Ólafur ging dan maar alleen verder en bij de climax van het lied, hoorden we de violist en cellist plots vanop de gang spelen, een magisch moment.

Het verslag van dat optreden kan je hier lezen.

6: Samaris (IS) - Reykjavík Art Museum


Nog een IJslandse band in onze top tien. Het drietal van Samaris is up-and-coming in de IJslandse muziekscene en ook daarbuiten. Hun eclectische, dansbare, maar ook duistere nummers trekken een internationaal publiek aan en ze wonnen vorig jaar Musiktilraunir, een soort van IJslandse rockrally, die eerder al gewonnen werd door onder meer Of Monsters and Men. We hielden zo veel van hun muziek, dat we 'Góða Tungl' prompt tot singel van de week gebombardeerd hebben en hopen dat we dit drietal binnenkort nog eens aan het werk kunnen zien.

5: Hjálmar & Jimi Tenor (IS/FI) - Harpa Silfurberg (Reykjavík)


Misschien wel de verassing van het jaar op ons concertenprogramma. We hadden niet echt de bedoeling naar deze band te gaan kijken, maar aangezien FM Belfast, een van onze favoriete bands er na speelde, dachten we dat het beter was om dan al te gaan kijken. We kregen fantastisch goede reggae te horen en dat is in deze tijden eerder uitzondering dan regel. Vandaar een verdiende vijfde plaats.



4: Agent Fresco (Akoestisch) (IS) - Norraena Husid (Reykjavík)


Deze band stond al lange tijd hoog aangestipt op onze  concert wishlist. We kregen ze de dag voor dit optreden te zien in een café (heel goed overigens) en we waren dan ook heel erg benieuwd naar de akoestische versies van hun nummers. De ambient-metalband (met jazz-invloeden) speelde een erg goede akoestische set, maar dat is niet de reden waarom we hen op vier zetten. We zetten ze zo hoog omdat we de kans kregen wat meer over hun muziek te weten te komen, zanger Arnór Dan Arnarson vertelde aan de zaal waar de nummers over gingen (zo werd 'Above these city lights' geschreven voor zijn aan kanker overleden vader) en het viertal slaagde er goed in hun nummers om te zetten naar een akoestische versie.

3: Björk (IS) - Main Stage Pukkelpop


We herinneren ons nog goed wanneer we Björk voor het eerst live zagen, Rock Werchter 2007. De idiote tieners die we toen waren, hadden nog nooit van Björk gehoord en waren vooral aan het wachten op Muse. We vonden Björk zo slecht dat we enkele jaren lang niets van haar muziek moesten hebben. Gelukkig werden we ouder en rijpte onze muzieksmaak, waardoor we Björk nu tot een van onze favoriete artiesten mogen rekenen. We keken dan ook erg uit naar dit concert en voor ons zal Pukkelpop 2012 altijd de herinnering van dit geweldige concert met zich meedragen. Vooral de erg overweldigende afsluiter 'Declare independence', opgedragen aan Julian Assange en Pussy Riot, blijft ons bij.

2: Bat For Lashes (GB) - Ancienne Belgique

Na haar geweldige nieuwe cd, die ook erg hoog eindigt in ons cd-lijstje, volgde, natuurlijk, een tournee. Ze speelde eerst al de 'Barn' van Rock Werchter plat en nu kwam ze naar de AB. Wij gingen een kijkje nemen en konden niet anders dan concluderen dat de Britse het nog niet verleerd is. Ze werd ook gesteund door een groep heel erg goede muzikanten. Hoogtepunten van de set waren 'Laura', 'All your Gold' en het obligate 'Daniel'.

Het verslag van dit optreden kan je hier lezen.

1: Sigur Rós (IS) - Nýja Laugardalshöllin (Reykjavík)

Voor de mensen die het verslag hierover gelezen hebben, zal dit wellicht niet als een verrassing komen. Onze favoriete band in hun thuisland IJsland, na een geweldig vijfdaags feest in datzelfde land, dat kon niet misgaan, en dat deed het dan ook niet. Terecht onze nummer een (misschien wel aller tijden).

Voor het verslag moet je hier zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten