maandag 22 oktober 2012

Don't look back in anger: New Beat



We schrijven ergens midden jaren '80. De opkomst van elektronische muziek werd ingezet. Bands als Front242 of Neon Judgement hadden een heel grote fanbase maar waren vooral bekend in het buitenland. Het donkere electro genre Electronic Body Music of ook EBM genoemd was aan een opmars bezig. In hun eigen land waren ze echter  vreemd genoeg veel minder populair. Daar kwam echter verandering in toen enkele dj's songs van deze groepen begonnen de remixen. Zo ontstond een nieuw, iets meer commercieel gericht, genre uit deze EBM. New Beat!

De legende vertelt ons dat het genre is ontstaan doordat een dj 'Flesh' van A Split Second op een verkeerd toerental had gedraaid. In het buitenland verkochten de platen als zoete broodjes, in hun eigen land werden ze nog steeds eerder genegeerd, of toch min of meer.


Er waren vele doorstromingen, de nog steeds naar new wave en EBM ruikende acts als Lords of Acid hadden zelfs een zekere 'erotische' flair over hen. In eigen land waren het vooral danstempels die profiteerden van deze nieuwe muziekstijl.

Boccaccio in Destelbergen bvb waar elk weekend duizenden jongeren op af kwamen was zo een dancing die op de New Beat kar sprong. Buiten Belgie, voornamelijk in UK, werd het genre verder uitgespit tot Acid House. Daar waar New Beat eigenlijk eerder traag was, tussen de 90 en de 110 BPM, lag bij laatstgenoemd genre het tempo veel hoger. Sommige bands of DJ's hadden veel succes in die periode en een fanbase tot ver buiten Belgie.
Een daarvan zijn Confetti's : als er één groep is die zowat het gezicht werd van het New Beat genre dan zijn zij het wel. Wie kent niet 'The sound of C' ? Ze ontleden hun naam aan de gelijknamige discotheek in Braschaat waar Peter Renkens (ofwel Lange Peter) als ober werkte. Hun succes was enorm, zelfs toen het genre al aan het doodbloeden was waren zij nog steeds populair, maar in 1992 was het ook voor hen gedaan.


Ook de zogenaamde EBM bands profiteerden van het succes van de New Beat. Kijk maar naar de stijle opmars die eerder genoemde Front242 in de loop der jaren hebben gemaakt. De twee muziekstijlen dienen echter niet met elkaar verward te worden. Daar waar EBM duidelijk de donkere en duistere kant opgaat, is New Beat gaandeweg toch een beetje meer een commerciële kant van dit genre.

En toch zijn er zo groepen die mooi tussen de twee konden zweven. Lords of Acid bvb spraken zowel een groot publiek als de typische EBM fans aan mede door de inbreng van Maurice Engelen die later met Praga Khan , vooral dan in Amerika, grote successen boekte. Het album 'Lust' is een klassieker die echter pas heel laat in eigen land werd ontdekt. In het buitenland werd de band op handen gedragen. In tegenstelling tot Confetti's die geheel uitdoofden bleef Maurice Engelen tot nu nog steeds enorm populair. Confetti's kwamen in 2010 terug bijeen in een heel andere bezetting, maar dit had lang niet meer de impact van weleer.


Hoewel New Beat maar een heel kort leven was beschoren, tussen circa. 1987 en 1990 heeft het nu nog steeds een grote invloed op de electronische muziek of dance. Kijk maar naar het later ontstane Eurodance met als bekende namen, 2 Fabiola, Technotronic, Snap! of 2 Unlimited. Zelfs de huidige House toestanden vinden hun invloed bij deze New Beat. Iets waar wij Belgen trots mogen op zijn want het genre New Beat heeft zijn stempel gedrukt op de vele dance-genres die nu nog steeds populair zijn!

Erik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten