dinsdag 31 december 2013

Sound of 2014

De overgang van oud naar nieuw is natuurlijk niet alleen een moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar, maar ook een mogelijkheid om vooruit te blikken op de toekomst. En wij willen graag vooruitkijken naar de nabije toekomst en dat is het volgende jaar. Welke bands mag je zeker niet missen in de komende jaargang? Wie zal er doorbreken? Spring op onze hipsterkar en we nemen je mee doorheen een muzikale ontdekkingstocht.

Aroen

2014 ziet er weer mooi uit op vlak van muziek. Zo wordt het uitkijken naar nieuwe albums van o.a. La Dispute en Frank Ocean. Ook hebben onze vrienden van de BBC, in hun jaarlijkse self-fulfilling prophecy, al enkele mooie nieuwe namen opgelijst zoals FKA Twigs, Banks en Sampha waarvan veel te verwachten is. Zelf heb ik ook nog enkele tips van artiesten die zullen (of van mij toch moeten) doorbreken.

The Dead Color:

Om tebeginnen, een Belgische groep. De mannen van The Dead Color brengen in de loop van januari hun debuutplaat uit vol aangename electropop uit. Wij hebben echter al een prerelease in handen (een review volgt) en kunnen u verzekeren dat het kan aanslaan. De eerste single Cyanide kent u misschien al, maar ook de rest van het album kan overtuigen. Zeker iets voor op de festivals!



Thomas Azier:

Deze in Berlijn residerende Nederlander is nog zo’n artiest waarvan ik veel verwacht. Met zijn electropop heeft hij al enkele zeer aangename singles uitgebracht (waaronder 1 single vande week). In maart volgt dan eindelijk een full album en hopelijk een tour die België niet overslaat. Hij heeft bij ons trouwens al zieltjes kunnen winnen in een uitverkochte AB en Trix als voorprogramma van zijn labelvriend Stromae.



Claire:

Claire is een Duits electropop bandje dat we al eens tipten (samen met vele andere voorbeschouwingen) voor GLIMPS. Ook in de nabeschouwing was er niets dan positiefs te lezen en terecht. Wij zagen ze in Dutisland deze zomer en zagen dat hun opgewekte popdeuntjes ook live de sfeer erin brachten. Ook van hen verwachten we dit jaar een full album en veel leuke festivaloptredens




INVSN:

Omdat het niet allemaal electropop moet zijn, heb ik ook nog de Zweedse postpunk van INVSN (zeg Invasion). De band rond zanger Dennis Lyxzén (zie Refused, AC4, The (International) Noise Conspiracy voor degene bij wie het soms wat harder mag) bestaat al enkele jaren onder andere namen (The Lost Patrol (Band) & Invasionen). Dit jaar hebben ze echter een nieuwe weg ingeslagen, weg van de punk en het Zweeds, richting straffe postpunksongs in het engels. Eurosonic zou wel eens voor hen samen met de vorige twee acts de doorbraak kunnen betekenen.




Until The Ribbon Breaks:

De artiest van 2014 volgens mij is niet zo onverwacht voor zij die mijn eindejaarslijstjes volgen. Na de EP A Taste Of Silver is het voor 2014 uitkijken naar een full album voor deze indie-R’nB act en een optreden ergens ten velde in ons Belgenland. De intrigerende songs vol hooks en onverwachte wendingen zoals 2025, Pressure en Romeo kunnen niets anders dan doorbreken.



Aron

Volgens mij kan 2014 wel eens het jaar van een van deze artiesten worden die zeker genoeg in huis hebben om definitief door te breken en de kleine zaaltjes achter zich te laten.

1.
Deze Deense deerne doet wat denken aan Grimes en Crystal Castles en heeft voorlopig nog maar een EP uit genaamd Bikini Daze. Heel jammer dat haar beste nummers zoals Maiden en Waste of Time daar niet op te vinden zijn, maar gelukkig komt debuutalbum No Mythologies To Follow uit op 24 februari. Niet te missen dus in Botanique op 25 maart.



2. Ásgeir

Deze IJslander, die heel erg doet denken aan Bon Iver, lijkt nu toch echt klaar voor het grotere werk. Als best verkochte artiest in zijn thuisland, dacht deze man er aan om zijn debuutalbum Dýrð í dauðaþögn te vertalen en kreeg daarvoor de hulp van John Grant wat resulteerde in het prachtige In The Silence. Ook live zeer de moeite.



3. Lorde

We weten dat de kans dat u deze artieste al kent niet klein is, want met Royals scoorde ze een ware hit en ze is ondertussen ook te vinden op de soundtrack van de film The Hunger Games: Catching Fire. Afkomstig uit Nieuw-Zeeland en je kan ze plaatsen in het lijstje Icona Pop-Chvrches-Charlie XCX. Voorlopig nog geen data in België, helaas.



4. London Grammar

Deze Britten kon je ook al terugvinden een van onze cd-lijstjes (klik hier), en ook ik geloof dat deze Britten uit Nothingham wel eens de band van 2014 zouden kunnen worden. Debuutalbum If You Wait is gewoon heel erg goed met uitschieters als Wasting My Young Years en Strong en daarbovenop nog een hopeloos uitverkocht concert in de Botanique op 2 maart (wij zullen er zijn), lijkt de doorbraak onafwendbaar.




5. Float Fall

Er is ook plaats voor een Belgische band in dit lijstje, al zijn we eigenlijk niet zeker of 2014 dan wel hun jaar zal gaan worden. In elk geval zou het wel mogen, aangezien dit duo furore maakt in de VS op het internet en daarbij horende kleinere blogs, zeker vergeleken met deze wereldvermaarde blog, zoals Indieshuffle en de blog van Perez Hilton. Indieshuffle had zelfs volgende lovende woorden over voor de Belgiës: "As soon as you get about one minute into the song, the two vocalists key in layers of beats that play off of their whimsy, creating this outer layer of atmospherics that intertwine quite gorgeously into one another. It's clear that Float Fall hasa bright future ahead and I for one am excited to see what's next from these two."



Free

In 2014 kijk ik vooral uit naar enkele nieuwe albumreleases en boeiende concertreeksen.

3. Swervedriver

Deze heren zijn ware shoegaze-iconen en werden onlangs in de studio gesignaleerd. Uitkijken naar hun nieuwe album dus waarvan onlangs het heerlijke Deep Wound als appetizer op de wereld werd losgelaten.


2. Mogwai

Ok, het is een gevestigde waarden, maar de nieuwe Rave Tapes lijken ons de moeite waard. Wellicht zullen er weinig verrasingen in te vinden zijn, maar het is Mogwai, dus in de gaten houden die handel.



1. The Notwist

In februari komen deze heren weer in actie, wat hen op 19 maart naar de Brusselse Kruidtuin brengt. Onze Teutoonse buren staan er om bekend hun fans steeds knap lang op hun honger te laten zitten, maar hun eigengereide folk-tronic-jazz-gaze smaakt het best na een lange periode van vasten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten