zondag 15 december 2013

Conertverslag: Patrick Wolf (Nieuwe Kerk, Den Haag)

U leest deze blog natuurlijk omdat u, naast muziekliefhebber, ook fan bent van oprechte, objectieve onderzoeksjournalistiek. Helaas kunnen we u bij deze melden dat weinig tot geen van onze artikels hun oorsprong vinden in enige objectiviteit. Het mooiste voorbeeld van deze subjectiviteit is te vinden bij de artiesten waar we al jaren fan van zijn. U kan dus al raden dat dit voor Patrick Wolf, die we al voor de zesde maal zagen, ook zeker het geval is. Bereid u maar al voor op een lofzang.

Onze vorige review van een optreden van Patrick was wel niet helemaal positief. Het eenzijdig akoestische overtuigde niet helemaal. We waren dan ook blij als een kind dat met deze speciale “Night of Winter”-tournee, de elektronica hun terugkeer maakten. Met ons ticket in de aanslag begaven we ons iets voor vier uur in de namiddag dus met een goed gevoel richting ingang van de Nieuwe Kerk in Den Haag. Deze mooie (ex-)kerk vormde het prachtige decor voor dit concert waar we al een tijd naar uitkeken.

Geen voorprogramma, dus we kunnen onmiddellijk overgaan naar het echte werk. Na opkomst zetten Willemwiebe (accordeon), Victoria (viool) en Patrick aan met een cover van een winters aandoend liedje. De sfeer van de (langste nacht) werd zo meteen gecreëerd. Met Demolition van het eerste album werd het onmiddellijk duidelijk dat het geen greatest hits set was, maar eerder een wandeling langs Patrick’s meest winterse tracks. Ook de mooie extra die de elektronica vormde we meteen duidelijk.

Zo ging het verder over liedjes van op elke cd, met vaak een anekdote over de songs in kwestie. Zo was er een straffe versie van To The Lighthouse dat blijkbaar gaat over een personage die Patrick in een suïcidale bui toespreekt. Ook Armistice (dat gebaseerd is op een volksverhaal van het Isle of Man), kon zeker overtuigen.

De prachtige setting van de Nieuwe Kerk bezorgde Patrick een bui waar hij vooral aan de dood moest denken. Hierdoor volgde er een song over zijn oudtante Patricia die non was. Om meer specifiek te zijn, gaat Who Will? over het feit dat imand zou moeten overgaan tot intieme relaties met de dame in kwestie, om zo de baarmoederhalskanker die haar dood betekende te voorkomen. Daarna volgde nog The Stars, dat gaat over zijn vier overleden grootouders.

Een van de hoogtepunten was toch wel de versie van Hard Times die werd gespeeld, met de toevoeging van de viool, accordeon en uitbundige baritonukelele zorgde dit voor een akoestische versie met net iets meer peper in het gat dan op de akoestische cd. Andere sterke versie was o.a. deze van Time Of My Life met terug een prominente elektronische basis. Het hoogtepunt van de reguliere set was eigenlijk toch wel The Libertine. Patrick liet zich helemaal gaan tijdens deze strijdvaardige song. Zoals we eigenlijk wel hadden verwacht, beklom hij de preekstoel achter het podium om vandaar zinnen als “And the preachers lies are all concealed” te zingen. Een straf einde van deze prachtige set.

Na een snelle kostuumwissel keerden ze nog eenmaal terug voor een geweldige versie van Samen, een song die u waarschijnlijk beter kent als Together (en die ritmisch ook net iets beter uitkomt in het Engels), dat eindigde in een geweldige synthsoundscape. Zo zorgde dit voor nog een laatste en ook hoogste top om dit optreden af te sluiten.


We hadden voorspeld dat we positief gingen zijn, dus zijn we dat ook. De 100% akoestische show mistte soms wat peper, die met de toevoeging van de elektronica was er veel goedgemaakt. Vooral de aanwezigheid van één van mijn favoriete instrumenten: de theremin. Zo mag Patrick nog enkele jaren voortdoen, misschien afgewisseld met enkele full band-shows op festivals. De combinatie van ‘s mans muzikaliteit en prachtige popsongs zal mij altijd kunnen verleiden. Als we dan toch een punt van kritiek hebben, is het de duur. Na louter een uur en een kwartier hadden wij nog honger naar meer. Mocht het langer geduurd hebben, was het wel mogelijk geweest The Knife te verslaan in ons eindejaarslijstje.

Aroen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten