maandag 13 januari 2014

Face to face: Axis Of

Heavy Wood...


De jongens van Axis Of zijn echte experts als het aankomt op het slopen van een venue. Of het nu gaat om de prestigieuze Mandela Hall in Belfast of een klein achterafzaaltje in Antwerpen, het plafond en bij uitbreiding het publiek zàl eraan geloven. De ingrediënten voor deze Ierse sonische eruptie zijn klassiek: één gitaar, een bass, drums en drie kelen. De band leverde met Finding St Kilda een hoogst gevarieerd en energiek album af en volgend op deze release kropen de heren van Axis Of  in de van (nvdr. Een erg gammel busje, angstzweet breekt uit als je er ook maar naar kijkt, waarmee de groep op tour gaat) en vertrokken ze op een monstertour waar het podium deelden met And So I watch You From Afar. Binnenkort zullen ze niemand minder dan 65daysofstatic supporten...

Een tête à tête met Ewen Friers, bassminnend schepsel van dienst, kan dan ook niet uitblijven, lijkt ons...

If Music Could Talk: "Ewen Friers, de tour netjes kunnen afronden?"

Ewen Friers: "Yep, onze UK tour zit er op. We hebben ons geweldig geamuseerd: het geeft een fantastisch gevoel  om te kunnen vaststellen dat mensen écht naar onze shows komen en onze teksten kunnen mee 'zingen'. De van bezorgde ons bij momenten hoofdpijn, maar da's klassiek, en we hebben het eind van de tour toch gehaald. Het was ook bijzonder fijn om met onze Schotse maten Atlas:Empire het podium te delen: een geweldige band! En bovendien lovely lads."

IMCT: "Heimwee ondervonden tijdens de tour? Wat mis je het meest on the road? Tour-hoogtes en laagtes?"

Friers: "We zijn nooit echt homesick op tour, maar dat neemt niet weg dat we ook gelukkig kunnen zijn wanneer we eindelijk thuiskomen. We hebben allemaal nog een leven buiten Axis Of dat ook onze aandacht vraagt. Dat houdt de boel ook fris tussen het touren door. Voor ons is touren een voorrecht en we zijn heel blij dat we zoveel kunnen reizen, dat we zovele vreemde, fantastische dingen kunnen beleven. Als ik me dan toch zou moeten wagen aan een definitie van touren: de manier bij uitstek om je horizon op een eerlijke en betekenisvolle manier te verbreden."

IMCT: "Ierland heeft behoorlijk wat grote namen voortgebracht, zoals The Pogues, Dropkick Murphys, Therapy?, God is an Astronaut en Damien Rice. Welke bands zitten er nog aan te komen?"

Friers: "Er zijn enorm veel goeie bands actief in Ierland, maar let toch zeker op  More Than ConquerorsLantern for a Gale7.5 Tonnes of Beard, Pigs as People en Jetplane Landing."

IMCT: "Eén van die vervelende vragen: omschrijf eens je muziek..."

Friers: "Iedereen is vertrouwd met het genre Heavy Metal, maar we hebben toch dat poppy en folk kantje, dus ik zou het houden op...Heavy Wood. Maar eigenlijk hecht ik niet zo heel veel belang aan genres. Begrijp me niet verkeerd, het kan heel leuk zijn om te discussiëren over wacky genres. Je moet dat gewoon niet al te ernstig nemen en weten dat het allemaal behoorlijk willekeurig is. Uiteindelijk is het aan jou om te luisteren en het goed te vinden of juist niet. Gewoon, niet teveel aandacht besteden aan al die hokjes..."

IMCT: "Deal. Invloeden dan. Wat waren/zijn jullie voornaamste invloeden?"

Friers: "Zodanig veel eigenlijk, dat het bijna onmogelijk wordt de belangrijkste eruit te vissen. Maar volgende drie bands komen toch steeds bovendrijven: Converge, Torche en Propagandhi. Het zou interessant zijn een snapshot te nemen van de playlist van ieder afzonderlijk bandlid: Ethan (drums) luistert momenteel veel naar  Brand New, Niall (gitaar) naar  Kendrick Lemar en ikzelf naar Paul Brady." 

IMCT: "Jullie album, Finding St Kilda, is heel energiek. Het lijkt bijna onmogelijk om dezelfde dynamiek ook live aan de kook te brengen. Toch slagen jullie daar moeiteloos in. Wat is jullie geheim? Voodoo? Steroiden?"

Friers: "Ik denk dat het grote voordeel bij de opnames van het album het feit was dat alle songs al 'road worn' waren voor we de studio indoken. Het live-element was dus al aanwezig.
Misschien lichtelijk verontrustend voor ons: de songs voor de opvolger zullen nog niet live getest en gerijpt zijn wanneer we opnieuw de studio ingaan. Maar da's ook een mooie uitdaging."

Free


Geen opmerkingen:

Een reactie posten